kers&sterk • Marktstraat 5 • 2411 BE • Bodegraven • post@kersensterk.nl

17-04-2018

Fantasie

Fantasie Als je een kind vraagt hoe veel 10+10 is, dan is er maar één antwoord. Als je vraagt iets te fantaseren, dan is alles goed. Fantasie is belangrijk voor kunst en cultuur, maar het reikt verder dan dat. Zonder fantasie is de wetenschap nergens. Je moet kunnen bedenken wat er nog niet is. Bellen zonder draad, vliegen rond de wereld, een stap op de maan, er zijn tal van historische voorbeelden die laten zien dat innovatie wordt gestuurd door creativiteit én fantasie.

Met onze boeken en workshops laten we een andere manier van kijken en leven zien. Van die dingen die je niet op school leert, maar die heel handig zijn in het dagelijks leven. Wat dacht je van ontdekken wat jouw talenten zijn, weten wat helpt als je boos bent en hoe je de juiste keuzes maakt?

Afgelopen weken hebben wij in vele groepen van 1 tot en met 8 workshops gegeven. ‘Binnen een tel stond er opeens een olifant in de kamer toen een leerling uit groep 5 zich afvroeg wat fantasie precies is. Er stonden kinderen bij voor- en achterpoten, slurf en staart en er lag zelfs een heel stel onder de olifant. Van een afstandje zal het er raar uit hebben gezien, voor de kinderen was het op dat moment de waarheid. Fantasie of niet.’

Menselijke verbeeldingskracht, zoals fantasie ook wel genoemd wordt, is het vermogen om je in situaties in te leven of gebeurtenissen te bedenken die niet bestaan, die onmogelijk kunnen bestaan of waarvan het bestaan niet bewezen is. Fantasie klinkt heel mooi, maar het werkt twee kanten op.

Wat dacht je ervan als je denkt aan iets stoms en je fantaseert erop door. Zelfs een kind kan bedenken dat het er niet leuker op wordt. Tegelijkertijd doet fantaseren over iets leuks vaak het tegenovergestelde. Het is iets wat je zelf kunt beïnvloeden (mindset). Kinderen kunnen perfect ervaren en delen wat wel en wat niet werkt.

Verbeelding is belangrijk voor ons. Niemand kent de waarheid namelijk, ook al wordt er vaak gedaan alsof dat wel zo is. Door je fantasie te gebruiken, creëer je wat voor jou wel werkt en weet je dat het je heel wat kan opleveren op school, op je werk en thuis. Niet zo gek dus die fantasie.

Bekijk alle blogberichten

kers&sterk • Marktstraat 5 • 2411 BE • Bodegraven • post@kersensterk.nl


Marktstraat 5
2411 BE
Bodegraven
post@kersensterk.nl